Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Open of gesloten woonzorgcentra voor mensen met dementie?

Geschreven op donderdag 13 april 2023 door Dominique

In Nederland wonen veel mensen met dementie achter ‘gesloten deuren’. In verpleeghuizen zie je vaak dat er deurcodes aanwezig zijn. Deze deurcodes zijn er om mensen met dementie te beschermen en te zorgen dat ze niet zomaar naar buiten kunnen wandelen.

Lastig dilemma

Aan de ene kant zijn gesloten woonzorgcentra logisch, omdat het in Nederland weleens is voorgekomen dat iemand met dementie het verpleeghuis verlaat en vervolgens in de problemen komt in het verkeer of een aantal dagen vermist raakt. Aan de andere kant is het beperken van iemands vrijheid in strijd met mensenrechten. Het dilemma open of gesloten woonzorgcentra voor mensen met dementie is door deze twee zwaarwegende argumenten een lastig vraagstuk. Vaak geeft de zorg voor persoonlijke veiligheid de doorslag om mensen te beschermen en daarom te werken met deurcodes.

Vergroten van veiligheid

In de wet staat beschreven dat het toepassen van bepaalde huisregels mag. Zo is het in de Nederlandse samenleving normaal om thuis bezoekers te laten aanbellen en ‘s nachts de deur van de woning op slot te doen tegen inbrekers. Omdat een woonzorgcentrum geen openbare ruimte is, is het gebruikelijk om ook hier huisregels te hanteren die de veiligheid vergroten. De huisregel om mensen met dementie achter een gesloten deur te plaatsen, heeft binnen woonzorgcentra niets te maken met het inperken van hun vrijheid, maar met het vergroten van veiligheid. De vraag is of dit ook anders kan.

Open of gesloten woonzorgcentra in Duitsland?

Dementiedeskundige Ruud Dirkse vertelt in zijn nieuwe dementievlog over het dilemma vrijheid versus veiligheid en het verschil tussen Nederland en Duitsland. In Duitsland is het namelijk verboden om mensen met dementie ‘op te sluiten’. Meerdere rechters hebben daar uitspraak over gedaan. De eerste vraag die in Ruud op kwam, is of ze daar ook te maken hebben met situaties waarbij de veiligheid van mensen met dementie in gevaar wordt gebracht. Bent u benieuwd naar het antwoord hierop? Bekijk de vlog hieronder:

Ruud Dirkse is dementiedeskundige, schrijver en trainer. Ruud deelt onder andere via Woonz.nl mooie en vernieuwende inzichten over moderne dementiezorg. Zijn dementievlogs zijn een combinatie van voorlichting en een gesproken column.

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief